Családok és házak

Ismerd meg a kísérletben résztvevő két családot és nézd meg, milyen hőszigetelést kapott a két ház!

2013. tavaszán a szakértői csapat a 179 jelentkező család közül a Hajdúnánáson élő Attila családját, valamint a hajdúdorogi Gábort és családját választotta ki a kísérletben való részvételre. Mindkét család azért jelentkezett, mert szeretett volna kevesebb rezsit fizetni. A komplett korszerű hőszigetelés segítségével megtakarított összeget mindketten az épület további korszerűsítésére, a tetőfelújításra szánták. 

A kiválasztott épületek mérete (108 m2 és 110 m2) szinte azonos volt, műszaki színvonalukat és kialakításukat tekintve ideális mértékig hasonlítottak egymásra, és mindkét család két kiskorú gyermeket nevelt. Az előzetes energetikai audit alapján a hajdúdorogi ház „G”, míg a hajdúnánási épület „F” energetikai besorolású volt. A Knauf Insulation költségén kapott komplett, korszerű hőszigetelésnek köszönhetően mindkettő „A” besorolásúvá vált.  

Gáborék háza a kísérletben hőszigetelés nélkül vett részt, azonban 2014. év nyárán, a kísérlet lezárását követően az ő otthonuk is komplett hőszigetelést kapott! Milyet? Nézd meg! 

.

Hőszigetelt ház

Betti (37) pedagógus,
Attila (33) informatikus,
Dénes (6), Ildikó (1).
 

A hajdúnánási család, házuk külső felújításán gondolkodott, amikor rátalált a pályázatra. A hőszigeteléssel megtakarított rezsit a ház további korszerűsítésére, a tető felújítására szánták. 

Az1984-ben téglából épült, hajdúnánási családi ház 110 m2 alapterületű, háromszobás otthon. A ház észak-dél tájolású, a melegvíz ellátást villanybojler, a fűtést pedig a gázkazán biztosítja. A kísérletre való jelentkezéskor még nem volt hőszigetelés a házon. A kísérlet során homlokzat- és födémszigetelést kapott az épület. 

Nem hőszigetelt ház

Erzsébet (37) ápolónő,
Gábor (39) gépész,
Laura (10), Panna (7).
 

A hajdúdorogi család azért jelentkezett a pályázatra, mert házukat évek óta lépésről-lépésre korszerűsítették, így a hőszigetelést is tervezgették. A kísérletet követően ők is a tetőfelújításra fordították a fűtési költség megtakarítását. 

A hajdúdorogi 108 m2-es családi ház 1981-ben épült, szintén észak-dél tájolású. Hasonlóan az előző házhoz a melegvíz ellátást itt is villanybojler biztosítja, a fűtést pedig gázkazán.A kísérlet ideje alatt a házon nem volt hőszigetelés. A téli és nyári méréseket követően erre az épületre is homlokzat- és födémszigetelés került.