Mi így hőszigeteltünk!

2013. tavaszán a Knauf Insulation Kft. csapata egyedülálló energia és rezsimegtakarító kísérletet hirdetett meg „Te mire költenéd a rezsit?” címmel.

Az összehasonlító kísérleten alapuló program célja annak bemutatása volt, hogy a hőszigetelés szakszerű és pontosan megvalósuló kivitelezésével egy hőszigetelt házban élő család egyetlen fűtési szezon alatt rezsijének mekkora részét takaríthatja meg, amelyet akár másra is költhet.

A 179 jelentkező család közül a Knauf Insulation Kft. által felkért szakértői csoport 2 hasonló paraméterekkel rendelkező és hasonló összetételű család által használt épületet választott ki.

 

Az egyedülálló program a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületszerkezettani Tanszékének felügyeletével zajlott, módszertani támogatója pedig a Magyar Energiahatékonysági Intézet volt. A szakértői csoport tagja volt Bakonyi Dániel, okl. építészmérnök, a BME Épületszerkezettani Tanszékének munkatársa, aki a kísérlet épületfizikai méréseiért volt felelős, valamint Lengyel Ágoston (építészmérnök), a Pannon Építőműhely Kft. ügyvezető igazgatója, aki az online adatgyűjtést felügyelte, illetve az elemzéseket és értékeléseket végezte. A vizsgálat egy teljes fűtési szezonra és egy nyári időszakra terjedt ki. 
A kísérlet 2013. nyarán a hajdúnánási ház hőszigetelésével vette kezdetét. Attiláék otthona komplett, korszerű hőszigetelést kapott, míg a hajdúdorogi Gáborék háza hőszigetelés nélkül vett részt a kísérletben. A két családról és a két épület hőszigeteléséről további érdekességeket olvashatsz itt!

 

Mindkét épületbe mérőórákat szereltünk és az összegyűjtött adatokat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületszerkezettani Tanszékének munkatársai értékelték. A mérési adatokon alapuló összehasonlító elemzéseket a program teljes időtartama alatt, 2013. szeptember 27. és 2014. március 31. és 2014. június 1. és augusztus 10. között, bárki folyamatosan figyelemmel kísérhette a www.nalamszigetelnek.hu oldalon. A téli és nyári időszak mérési eredményeiről további részleteket itt olvashatsz!
A Magyarországon egyedülálló, elsőként, valós körülmények között végzett családi házak energiahatékonyságát összehasonlító kísérlet az otthonuk korszerű hőszigetelését tervező családokat kívánja megszólítani.
A téli méréseket és értékeléseket követően, 2014. június 1. - augusztus 10. között on-line közvetített hőmérsékleti adatokon keresztül követhettük a szigetelt és a nem szigetelt házban uralkodó hőmérsékletet, és azt, hogy milyen hatással van nyáron a korszerű hőszigetelés az épületen belüli klímára, a lakók komfortérzetére. A nyári mérések eredményeiről olvass tovább!
Augusztus elején a téli és nyári mérésekben eddig szigeteletlenül résztvevő hajdúdorogi család otthonában is megkezdődtek a hőszigetelési munkálatok. Ezzel a második épület is korszerű, komplett hőszigetelést kapott! Milyen hőszigetelés kerül a hajdúdorogi házra? Hogyan zajlik a kivitelezés? Nézd meg itt!

 

.